Veelgestelde vragen

Contactinformatie

De Parketconsulent

Hankweg 83

2641 WV Pijnacker

BTW-nummer: 816972989B01

Kvk-nummer: 27291456

© 2019 De Parketconsulent

Hoe kan ik mijn parketvloer goed schoonmaken?

Eerst goed stofzuigen. Vervolgens reinigingsmiddel volgens de omschrijving aanmaken. Bij gebruik van water dient dit lauw te zijn want door warm/heet water ontstaan er strepen en met koud water werkt het minder goed. U neemt de vloer klamvochtig af (zoals u een tafel afneemt). De meest effectieve manier van klamvochtig reinigen is het zogenaamde “2 emmer systeem”. Nadat u uw vloer heeft gereinigd laat u deze drogen. Daarna brengt u onderhoudsmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing die bij de vloerafwerking hoort.

Hoe ik krijg ik een vlek uit mijn parketvloer?

Soms met een versterkte hoeveelheid neutraal reinigingsmiddel of met een speciale vlekken verwijderaar, zonder agressieve bestandsdelen, die geschikt zijn voor de houtsoort en type vloer. De vlek verwijderen, door plaatselijk te schuren en weer behandelen, kan tot gevolg hebben dat er een zogenaamd ‘postzegel effect’ ontstaat. Een postzegeleffect is een lichte vlek op een ander kleurige achtergrond. Daarom dient men hier voorzichtig mee te zijn, omdat dit vaak tot een blijvend litteken in de vloer kan leiden. Een parketspecialist heeft vaak meer mogelijkheden om dit op te lossen door zijn kennis en ervaring. U kunt ook een foto naar ons opsturen zodat wij de vlek kunnen bekijken en u eventueel een advies kunnen geven.

Kan ik een bestaande vloer withewashen zonder te schuren?

Je kan een olievloer soms met een witte onderhoudsolie een witte zweem geven. Dit is echter sterk afhankelijk van de houtsoort en conditie van de vloer. In principe gaat dit niet. Het enige wat eventueel een mogelijkheid zou zijn, is bij een bestaande olievloer, de vloer diep te reinigen en dan voorzien van een witte onderhoudsolie. Het resultaat is afhankelijk van de houtsoort, conditie van de vloer, mate van vergeling, etc. Het is daarom verstandig deze handeling eerst met een klein proefstukje op de vloer te proberen.

Hoe kan ik mijn vloer whitewashen?

Om een vloer te whitewashen dient de vloer geschuurd te worden en in een whitewash afwerklaag te worden gezet. Of dit mogelijk is, is afhankelijk van de houtsoort, conditie van de vloer, mate van vergeling, etc. Er kan hier alleen uitsluitsel over gegeven worden als de vloer ter plaatse is beoordeeld door een specialist.

Hoe kan ik mijn parketvloer een andere kleur geven?

Door de parketvloer of houten vloer stofvrij te schuren en deze met een nieuwe kleurafwerking te behandelen. Niet elke houtsoort is geschikt voor het aanbrengen van een kleurbehandeling. Dit heeft te maken met de opname van de kleurpigmenten. Hierdoor kunnen bij sommige houtsoorten zogenaamde luipaard vlekken ontstaan. Dit is een onrustig patroon van vlekken.

Hoe verwijder ik schoenstrepen van mijn vloer?

Meestal lukt het door hard met je vinger over de streep te wrijven zodat deze gaat rullen. Dit zegt overigens meer over de kwaliteit van de schoen dan de afwerking van de vloer. Ook kan met een neutraal reinigingsmiddel een goed resultaat worden behaald.

Hoe werkt stofvrij schuren?

Door gebruikt te maken van het BonaDust Care System.

Mijn vloer is geel, wat kan ik er aan doen?

Door de parketvloer of houten vloer te schuren en opnieuw te behandelen, wordt de vergeling verminderd. Echter is vergeling een natuurlijk proces wat in principe niet te voorkomen is. Er bestaan tegenwoordig wel afwerkmogelijkheden die bij sommige houtsoorten de vergeling sterk vertragen.

Blijft mijn vloer ook na het schuren nog geel?

Er zijn mogelijkheden in ontwikkeling die het proces van vergelen tegen kunnen gaan. Echter is er nog geen product op de markt die dit voor 100% garandeert. Er zijn wel mogelijkheden om het vergelingsproces te vertragen.

Waar kan ik was voor mijn parketvloer kopen?

U kunt deze vaak bij de parketspecialist in uw regio kopen of online.

Kan ik een parketvloer over mijn plavuizen leggen?

Vaak als de tegelvloer goed vastligt (handmatig afkloppen), kan er zowel “zwevend” of “vast” een parketvloer of houtenvloer worden aangebracht.

Kan ik over mijn plavuizen met vloerverwarming een parketvloer of een houten vloer leggen?

Er zijn systemen in parket en houten vloeren die zowel vast als zwevend over een bestaande tegelvloer of plavuizen met vloerverwarming kunnen worden gelegd. Als de ondervloer voldoet aan de eisen zal de vloerverwarming moeten worden afgeregeld op een maximale temperatuur en kan de vloer volgens voorschriften worden aangebracht.

Wat is een zwevende vloer?

Een zwevende vloer is een parketvloer of houten vloer die niet vast verbonden is met de bouwkundige vloer. Dit ligt dus, als het ware, los op de vloer. Dit type vloer wordt vaak toegepast in appartementen en op verdiepingsvloeren in verband met de eisen voor geluidsisolatie.

Wat is een vaste vloer?

Een vaste vloer is een parketvloer of houten vloer die vast verbonden is met de bouwkundige vloer.

Wat zijn de voor- en nadelen van een zwevende vloer?

Een zwevende vloer wordt los gelegd door middel van een losliggende isolerende onderlaag. Rondom de vloer blijft ruimte over waardoor de vloer zich kan bewegen, zonder in contact te komen met de muur. Voordelen: snel aan te brengen, vaak fabrieksmatig voorbehandeld (kant en klaar), kan ook in een bewoonde woning goed worden aangebracht doordat de meubelen makkelijk kunnen worden verplaatst, goed te demonteren indien nodig (verhuisbaar), geschikt voor de geluidsnormen en de prijs is gunstig. Nadelen: loopgeluiden, de vloer kan veren (zgn trampoline effect), altijd plinten nodig rondom de vloer en minder keuze in patronen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een vaste vloer?

Een vaste vloer wordt aan de bestaande bouwkundige vloer bevestigd, bijvoorbeeld door middel van lijm of krammen. Voordelen: solide loopgevoel, minder werking van de houten vloer, allerlei patronen mogelijk, lange levensduur en kan eventueel strak worden gelegd. Nadelen: niet verhuisbaar, niet de goedkoopste vorm van een parketvloer of houten vloer, moeilijk om in fasen aan te brengen in een bewoonde woning en kan vaak niet in een appartement worden aan gebracht in verband met geluidsisolatie.

Kan er parket over vloerverwarming?

Ja, diverse soorten parketvloeren of houten vloeren kunnen zowel vast als zwevend over vloerverwarming worden aangebracht. Het rendement van de verwarming is wel minder dan bijvoorbeeld met een tegelvloer of plavuizen als toplaag.

Kan een parketvloer of houten vloer over een tegelvloer of plavuizen worden gelegd?

Als de tegelvloer of plavuizen vlak en vast liggen is dit vaak goed mogelijk.

Hoe krijg ik een kras uit mijn parket?

Door middel van een wasstaafje op kleur of vloeibaar hout kan de kras vaak redelijk goed worden gecamoufleerd. Het handmatig uitschuren en bijwerken van de kras geeft vaak niet het gewenste resultaat omdat het dan meer opvalt.

Hoe snel kan ik weer op mijn vloer?

Dit is sterk afhankelijk van de afwerking(olie of lak) en de relatieve vochtigheid van de lucht. De relatieve vochtigheid bepaalt de droogtijd van de watergedragen en oplosmiddelvrije producten, maar in de regel kan men stellen dat de vloer de volgende dag beloopbaar is.

Wanneer kan ik weer inruimen?

Ook hierbij geldt dat de afwerking van de vloer gemiddeld na ca. 72 uur een aanvang sterkte heeft van ca. 70% en na 28 dagen is uitgehard. De meubelen kunnen al vrij snel weer met beleid worden terug geplaatst. Schuif de meubels niet over de verse afwerklaag, maar til de meubels op zijn plaats.

Wanneer kan ik mijn vloer schoonmaken ?

De vloer kan na 28 dagen volledig worden schoongemaakt. Het onderhoudsmiddel wat bij de vloer past kan nu worden gebruikt. In de tussenliggende periode kan de vloer plaatselijk met een klamvochtige doek worden afgenomen.

Parketvloer of houten vloer schoonmaken en een onderhoudsbeurt geven

Uiteraard kunt u uw vloer zelf schoonmaken en voorzien van een nieuwe onderhoudslaag (lak of olie). Wij kunnen voor u ook de vloer schoonmaken, afhankelijk van de mate van vervuiling, handmatig of met een machine. De vloer wordt door ons weer voorzien van een nieuwe onderhoudslaag zodat uw vloer beschermd is. Grote meubelen kunnen eventueel blijven staan en een uitvoering in meerdere keren is mogelijk.

Hoe krijg ik een deuk uit mijn parketvloer of houten vloer?

Met een wasstaafje op kleur of een vloeibaar hout op kleur kan een deukje worden uitgevuld. Andere technieken zijn soms ook nog mogelijk, maar dit kunt u beter aan de vakman overlaten omdat dit afhankelijk is van de houtsoort en type beschadiging.

Hoe bescherm ik mijn vloer tegen krassen?

Het belangrijkste om krassen op uw vloer te voorkomen is door gebruik te maken van een goede schoonloopmat bij de voordeur en eventuele achterdeur. Gebruik goede viltstrips onder de schuivende meubelen (regelmatig vervangen). Als laatste is het belangrijk om te stofzuigen in plaats van met een wisser over de vloer te gaan, zodat bijvoorbeeld zand wordt opgezogen in plaats van over de gehele vloer wordt getrokken. Hierdoor wordt het zogenaamde schuurpapiereffect voorkomen.

Wat kan ik doen als door lekkage mijn parketvloer of houten vloer is beschadigd?

Allereerst neemt u contact op met uw verzekeringsmaatschappij om te zien of de schade verzekerd is. Vervolgens maakt u een afspraak met een parketspecialist die de schade ter plaatse kan bekijken en een offerte/schaderapport kan maken. Bij eventueel akkoord van uw verzekering kan in overleg een afspraak gemaakt worden om de reparatiewerkzaamheden uit te voeren.

Ik heb waterschade aan mijn parketvloer

Als u waterschade aan uw parketvloer of houten vloer heeft, is het verstandig om direct een parketspecialist in te schakelen. Deze kan na bezichtiging ter plaatse vaak gelijk handelend optreden om verdere schade te voorkomen. U moet dan denken aan omgevingsschade zoals muren, deuren, keukenplinten, enzovoort. Na het bezoek kan de parketspecialist voor u een schadeherstelofferte maken. Te gebruiken voor de verzekering of niet.

Plaatselijk repareren parketvloer

Plaatselijk repareren van een parketvloer of houten vloer is afhankelijk van de houtsoort, afwerking en gebruikte legmethode. Het is daarom eigenlijk niet mogelijk om zonder een bezichtiging ter plaatse een professioneel antwoord op te geven.

Parketvloer schuren in gedeeltes?

Het schuren van een parketvloer of houten vloer is afhankelijk van de ruimte, houtsoort, patroon van de vloer en gekozen afwerking. Dit alles heeft te maken met de zogenaamde ‘aanzet’ gevoeligheid. Dit ontstaat als de afwerking van een vloer niet gelijk gebeurt maar als er bijvoorbeeld een dag tussen zit. Dit komt doordat er geen oplosmiddel meer in de producten zit. De huidige water gedragen milieuvriendelijke producten drogen op het vochtgehalte in de lucht. Daar dit vochtgehalte sterk wisselend is, ontstaan er verschillen in de droogtijd. Door de verschillen in de droogtijd ontstaan er glansverschillen. Deze zijn altijd zichtbaar in verband met het strijklicht wat op de vloer valt.

Moet mijn hele kamer leeg tijdens het schuren?

Bij het schuren van uw parketvloer of houten vloer moet in principe een hele kamer worden ontruimd. Echter kan bijvoorbeeld een grote boeken- of wandkast die nooit van zijn plaats gaat eventueel blijven staan. Waarna wij daar voorzichtig om heen werken.

Hoe kan ik mijn vloer een 2e leven geven?

Er zijn diverse mogelijkheden om uw parketvloer of houten vloer een tweede leven te geven. Uiteraard is het belangrijk dat u zelf eerst nadenkt over uw wensen en verwachtingen van het tweede leven. Uw parketvloer of houten vloer kan bijvoorbeeld opnieuw geschuurd, gelakt, een nieuwe kleur krijgen en het patroon kan worden aangepast bijvoorbeeld in verband met een verbouwing. Hiervoor zijn talloze mogelijkheden. Informeer ernaar bij uw parketspecialist.

Mogelijkheden opslaan meubelen tijdens het schuren van parket

Er zijn diverse mogelijkheden voor het opslaan van de meubelen. Door middel van een verhuizer kunnen uw meubelen tijdelijk worden opgeslagen elders en na de werkzaamheden weer worden teruggeplaatst. U kunt ook gebruik maken van en ‘cocoon’ als u beschikt over een tuin. Het is ook mogelijk een opslagcontainer voor uw huis te laten plaatsen waarin u zelf uw meubilair kunt plaatsen. In sommige woonplaatsen is dit alleen mogelijk met een plaatsingsvergunning.

Parketvloer schuren en lakken

Na het schuren van uw parketvloer of houten vloer kunnen laklagen worden aangebracht. De water gedragen en milieu vriendelijke lakken vragen om een zorgvuldige toepassing. Dit heeft te maken met het niet meer aanwezig zijn in de lak van oplosmiddelen (in verband met arbo regelgeving en milieu eisen). Deze oplosmiddelen in de lak zorgden ervoor dat de lak minder gevoelig was voor omgevingsfactoren zoals temperatuur en het vochtgehalte van de lucht. Dit alles heeft onder andere invloed op de droogtijd van de lak. Een oplosmiddel houdende lak die vroeger werd gebruikt, kon je eigenlijk probleemloos op elke houtsoort aanbrengen. Tegenwoordig moet elke parketvloer of houten vloer, afhankelijk van de houtsoort en conditie van de vloer, apart worden behandeld. Dit betekent niet dat er geen kwalitatief goede lak beschikbaar is, maar dat het wel met zorg en aandacht door een specialist moet gebeuren.

Parketvloer schuren en afwerken

Het schuren en afwerken van een parketvloer of houten vloer is vrijwel altijd mogelijk. Het resultaat is sterk afhankelijk van de conditie en houtsoort van uw parketvloer of houten vloer. Met uw wensen voor de vloer kan de parketspecialist uw vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden voor het beste resultaat.

Parketvloer boenen

Oudere parketvloeren of houten vloeren werden vroeger voorzien van een impregneer laag (beschermlaag) en een waslaag. Dit gaf bij een eiken vloer een ‘warme en volle ‘uitstraling. Het betekende wel dat er veel tijd aan het onderhoud besteed moest worden. Buiten het feit dat er in de was oplosmiddel zit om verdroging te voorkomen, kan dit resultaat ook goed worden bereikt met sommige olie afwerkingen.

Kan ik mijn beuken vloer een andere kleur geven?

Dit is eigenlijk niet mogelijk doordat beukenhoutcellen verschillende groottes hebben en daardoor de kleur verschillend opnemen. Hierdoor wordt de vloer zeer vlekkerig, het zogenaamde ’leopard spot effect’. De beukenvloer kan wel door middel van bijvoorbeeld een niet vergelende lak voorzien worden van een lichtere tint.

Hoe kan ik mijn parketvloer dweilen?

U kunt uw parketvloer of houten vloer het beste klamvochtig afnemen, zoals u een tafel of een aanrechtblad afneemt. Hoe meer water u gebruikt om schoon te maken, des te verder gaan de hout poriën open staan waardoor u het vuil in het hout wrijft in plaats van het verwijderen hiervan.

Hoe kan ik mijn parketvloer laten herstellen?

Om uw parketvloer of houten vloer te laten herstellen kunt u het beste contact opnemen met een parketspecialist die samen met u de mogelijkheden bekijkt voor een optimaal resultaat.

Parketvloer isoleren

Een parketvloer of houten vloer isoleren wordt eigenlijk alleen gedaan bij oude woningen. Er is een verschil tussen geluidsisolatie en warmte isolatie. Warmte isolatie vindt vaak plaats bij een begane grondsituatie in oudbouw. Er zijn daarvoor diverse mogelijkheden, zoals het aanbrengen van een laag schelpen in de kruipruimte of het plaatsen van tonzon isolatie tussen de draagbalken van de vloer. Ook met het bevestigen van Rockwool aan de onderzijde van de bestaande bouwkundige vloer worden goede resultaten gehaald. Geluidsisolatie bij een parketvloer of houten vloer wordt vaak toegepast in appartementen of etagewoningen. Enerzijds omdat verplicht wordt door de VVE en anderzijds om overlast voor de buren te beperken. De meest voorkomende vorm van geluidsisolatie is het toepassen van een geluid reducerende ondervloer onder de parketvloer of houten vloer. Verder zijn er diverse systemen zoals fermacell platen, honinggraatplaten van karton gevuld met zand of het jumpax ondervloer systemen. De toepassing van een systeem is sterk afhankelijk van de bouwkundige ondervloer (vlakte, materiaal, staat van de vloer enz.).

Parketvloeren kleuren

Een parketvloer of houten vloer kleuren is vaak mogelijk. Wel is dit afhankelijk van de houtsoort en conditie van de vloer. Wanneer uw parketvloer gekleurd wordt, wordt de vloer voorzien van een kleurolie laag. Er dient wel rekening te worden gehouden, bij een parketvloer of houten vloer, dat deze kwetsbaar is voor beschadigingen. Bij een beschadiging komt kleur van het originele hout weer te voorschijn, want een kleurafwerking is niet door en door. Er ontstaat als het ware een litteken in de vloer. Ervan uitgaande dat beschadigingen altijd in het zicht zitten en nooit onder de bank en kast zitten, is het bij bijvoorbeeld een gezin met kleine kinderen en dieren van belang daar rekening mee te houden.

Kan een gekleurde vloer worden bijgewerkt?

Bij een beschadiging of slijtage plek (door achterstallig onderhoud) kunnen deze plekken vaak slecht worden bijgewerkt en blijft meestal zichtbaar. Er ontstaat dan een donkere plek op een lichtere ondergrond, het zogeheten 'postzegeleffect'. Door het strijklicht en het verschil in glansgraad van de reparatie wordt de plek duidelijker zichtbaar. In de loop van de tijd zal dit vaak wel verminderen. Vaak kunt u er beter voor kiezen om niks te doen, in plaats van het bij te werken, omdat het dan alleen maar wordt geaccentueerd. Uw parketspecialist kan u hier bij adviseren.

Opschuren parketvloer of houten vloer

Een parketvloer of houten vloer opschuren gaat als volgt in zijn werk: u neemt contact op met uw parketspecialist. De parketspecialist komt bij de vloer kijken en beoordeelt deze in combinatie met uw verwachtingen, geeft u een advies en doet u maakt een vrijblijvende offerte voor de behandeling van de vloer.

Parket- of plankenvloer oliën

Een parketvloer of houten vloer oliën kan op verschillende manieren. De twee meest gebruikelijke manieren zijn het aanbrengen van een laag olie, al dan niet met kleur. Deze inwrijven en uitboenen. Of het aanbrengen van twee olie lagen door middel van een roller of kwast.

Parketvloer reinigen of schoonmaken

Uw parketvloer of houten vloer reinigen is afhankelijk van de afwerking, zijnde was, lak of olie. U dient in ieder geval ten eerste de vloer goed te stofzuigen, daarna schoon te maken met de reiniger die geschikt is voor de afwerking. Na droging brengt u dan het onderhoudsmiddel, dat geschikt is voor de afwerking, aan.

Parketvloer roken

Om een eiken parketvloer of houten vloer een diepere tint te geven, werd vroeger de vloer in de ruimte met ammoniakdampen behandeld. Dit is nu gelukkig door arbo- en milieuwetgeving verboden. Er zijn momenteel bewerkingen mogelijk die over de vloer worden aangebracht en een reactie op de zuren in eiken geven die daardoor een vergelijkbare uitstraling geven. Uw parketspecialist kan u daar verder over informeren.

Schuren zonder stof

Het stofvrij schuren van een parketvloer of houten vloer kan door middel van het BONA DCS SYSTEM. Waarbij nagenoeg stofvrij schuren mogelijk is. De gecertifeerde BONA vakman kan u hierbij verder helpen.

We gaan een serre of uitbouw plaatsen, kunnen wij onze parketvloer of houten vloer uitbreiden?

Het is vaak goed mogelijk om de bestaande vloer uit te breiden bij het plaatsen van een uitbouw of serre. Om dit te verwezenlijken bestaan er diverse technische mogelijkheden. Aangezien hier zoveel opties in zijn, is het verstandig om u te laten adviseren door uw parketspecialist.

Hoe kan ik een parketvloer of houten vloer verwijderen of slopen?

Afhankelijk van het soort en type vloer kan de vloer vaak met een handcirkelzaag in een dambordpatroon worden gezaagd. Dit betekent dat eerst de horizontale strepen gezaagd worden en vervolgens de verticale, waarna er kleine vierkantjes ontstaan (circa 40/50 cm x 40/50 cm). Let erop dat de zaagdiepte van de handcirkelzaag niet dieper gaat dan de dikte van het materiaal (i.v.m. leidingen). Het zagen van een dambordpatroon geeft minder inspanning en omgevingsschade dan wanneer de vloer gesloopt wordt zonder voorbewerking. Dit systeem kan goed worden gebruikt bij een zwevende vloer of bij een volverlijmde vloer. Bij een tapisvloer (bijvoorbeeld visgraat) moet eerst handmatig de toplaag worden verwijderd en moet de ondervloer vervolgens in een dampatroon worden gezaagd. Iedere vloer heeft een andere sloop/demontagewijze. Om te bepalen welke wijze het meest geschikt is kunt u altijd een gratis advies bij ons aanvragen.

Ik krijg een nieuwe keuken, hoe kan mij parketvloer worden aangepast?

Vaak is het mogelijk om de bestaande parketvloer of houten vloer aan te passen aan de nieuwe situatie. Om dit goed te kunnen beoordelen is een bezoek ter plaatse altijd noodzakelijk. In combinatie met uw wensen geven wij uw een gratis advies en maken wij een herstelplan voor u.

Mijn convectorrooster is kapot, kan deze worden gemaakt?

Als de beschadigingen bij een convectorrooster niet al te groot zijn, kunnen deze vaak nog worden gerepareerd. Zijn de beschadigingen niet makkelijk te herstellen, dan is het vaak voordeliger om een nieuw rooster aan te schaffen.

parketvloer of houten vloer in zijn werk voordat een kleurolie wordt

1. De parketvloer en houten vloer wordt eerst met en grote schuurmachine (meestal zgn. Hummel) schoongeschuurd. De zijkanten van de vloer worden met een kleine machine gedaan (zgn. Kantenschuurder), omdat de grote machine daar niet bij kan. 2. Na diverse schuurbeurten met diverse korrelgroottes (om de vloer schoon te schuren) van het schuurpapier, kan de parketvloer of houten vloer nog de volgende behandelingen krijgen: - kleine reparaties: om diepe en grove beschadigingen bij te werken, indien mogelijk. - drevelen: spijkers doorslaan bij traditionele vloeren zoals een visgraatvloer. - Vellingkanten uitschrappen: de v-naadjes van bijvoorbeeld een plankenvloer die vergeeld zijn of vuil. - voegen: om naden en gaatjes op te vullen (dit wordt gedaan met een mengsel van schuurstof van de vloer en een speciale lijm). 3. Na het schuren en gereed maken van de parketvloer of houten vloer is het mogelijk om bij diverse houtsoorten het hout een andere kleur te geven. Dit wordt gedaan met een olie die op kleur is gemaakt. De olie wordt eerst handmatig op de vloer aangebracht en dan door middel van een grote poetsmachine uitgewreven. 4. Eventueel kan na het drogen een onderhoudslaag worden aangebracht voor extra bescherming.

parketvloer of houten vloer in zijn werk voordat een naturel olie wordt

1. De parketvloer en houten vloer wordt eerst met en grote schuurmachine (meestal zgn. Hummel) schoongeschuurd. De zijkanten van de vloer worden met een kleine machine gedaan (zgn. Kantenschuurder), omdat de grote machine daar niet bij kan. 2. Na diverse schuurbeurten met diverse korrelgroottes (om de vloer schoon te schuren) van het schuurpapier, kan de parketvloer of houten vloer nog de volgende behandelingen krijgen: - kleine reparaties: om diepe en grove beschadigingen bij te werken, indien mogelijk. - drevelen: spijkers doorslaan bij traditionele vloeren zoals een visgraatvloer. - Vellingkanten uitschrappen: de v-naadjes van bijvoorbeeld een plankenvloer die vergeeld zijn of vuil. - voegen: om naden en gaatjes op te vullen (dit wordt gedaan met een mengsel van schuurstof van de vloer en een speciale lijm). 3. Na het schuren en gereed maken van de parketvloer of houten vloer wordt de olie aangebracht met een olieroller. In tegenstelling tot een kleurolie hoeft de olie op de vloer niet worden uitgewreven met een poetsmachine, omdat er geen kleurstof in zit. 4. De volgende dag na het drogen van de eerste laag wordt de vloer licht opgeschuurd voor maximale hechting en wordt de tweede olielaag aangebracht met een olieroller.

Hoe gaat het schuren van een parketvloer of houten vloer in zijn werk voordat de vloer wordt gelakt?

1. De parketvloer en houten vloer wordt eerst met en grote schuurmachine (meestal zgn. Hummel) schoongeschuurd. De zijkanten van de vloer worden met een kleine machine gedaan (zgn. Kantenschuurder), omdat de grote machine daar niet bij kan. 2. Na diverse schuurbeurten met diverse korrelgroottes (om de vloer schoon te schuren) van het schuurpapier, kan de parketvloer of houten vloer nog de volgende behandelingen krijgen: - kleine reparaties: om diepe en grove beschadigingen bij te werken, indien mogelijk. - drevelen: spijkers doorslaan bij traditionele vloeren zoals een visgraatvloer. - vellingkanten uitschrappen: de v-naadjes van bijvoorbeeld een plankenvloer die vergeeld zijn of vuil. - voegen: om naden en gaatjes op te vullen (dit wordt gedaan met een mengsel van schuurstof van de vloer en een speciale lijm). 3. Nadat de vloer geschuurd is en helemaal goed glad is gemaakt wordt de eerste laklaag aangebracht. De eerste laklaag is een zgn. primer en dient voor het verzadigen en het afsluiten van de houten toplaag. De lak wordt aangebracht met een lakroller. 4. De tweede laklaag is een pure laklaag die door middel van een lakroller wordt aangebracht. 5. Na het drogen van de tweede laklaag wordt de vloer aangeschuurd voor het verwijderen van nog eventuele stofdeeltjes en voor de hechting van de derde laklaag. 6. Nadat de derde laklaag is aangebracht en is opgedroogd, is de vloer klaar.